Alla inlägg under januari 2010

Av Linn Svensson - 30 januari 2010 20:15

Dag 10 var alltså fredag.

Jag åkte in till stan för att promenera i Nikes hemmiljö och för att matte skulle få följa med.

Jag har märkt att Nike intresserar sig i början för de mötande hundarna och då får jag avbryta henne, men så blir hon lugnare och lugnare för varje hund. Precis som att hon inser att det inte är hennes uppgift och hon slappnar av.

Vi gick fram och tillbaka över Djurgårdsbron typ 10 gånger :)

Vi fick jätte många hundmöten som gick jätte bra. Så kommer en STOOOOR utmaning. Vi mötte ett hunddagis.

Här kommer de mot oss:

  


Här går de förbi:

  

Nike är duktig och kan titta på dem lugnt utan att stressa.

Vi fortsatte sen efter dem, men Nike brydde sig inte alls.


Vi mötte sen upp matte och fick återigen möte med hunddagisflock mitt upp på bron. Det blev riktigt trångt men var inga problem alls. Nike var då mer intresserad av sin matte som hon inte fick hälsa på förrän hon lugnat sig.


Vi tog en promenad till Östermalmstorg. På vägen fick vi ett möte med en liten terrier. Precis när vi gick förbi (passagen blev så att hundarna möttes närmast, annars brukar jag i de fall det går, gå emellan hunden och Nike för att stärka hennes trygghet) kastade sig den mötande hunden mot Nike i ett riktigt utfall. Hussen fick stopp på hunden ca en halvmeter från Nike. Hon stressade igång kanska rejält. Jag var snabb att vända henne om för att ta bort synintrycket och dämpa henne. Vi var kvar tills hon släppt det och då gick vi efter den mötande hunden för jag ville se att hon inte stressade igång igen.

Sen fortsatte vi ner i tunnelbanan.

Eftersom jag inte är så van att åka tunnelbana, höll jag på och koncentrerade mig på att sms:a rätt bokstäver till rätt nummer och såg inte att det kom en hund bakom oss och passerade. Jag reagerade först när Nike sprang ut i kopplet.

Det som var enormt positivt var att hon inte reagerade med aggressioner överhuvudtaget. Hon var bara intresserad och nyfiken.

Vi har kommit en bra bit på väg och jag är mycket nöjd!


I tunnelbanan fick vi dessvärre inga hundmöten. Vi åkte till Gamla stan och därifrån tog vi en promenad till Djurgården. Vi fick då en situation vi tidigare inte stött på, ett plötsligt möte bakom ett gatuhörn. Nike stressade upp sig, med tanke på de två tidigare hundmötena så förstår jag att hon reagerade.

I två följade möten fick jag sen jobba lite mer med henne. Men så fick vi slutligen ett möte på strandvägen som var lugnt :)

En bra dag med trött hund och hundtränare :)


Sen åkte vi till mina föräldrar. Jag ville träna Nike i helt ny miljö och bo på ny plats med henne. Det har inte varit några problem alls.

Min syster hade en killkompis över som var väldigt stor och mörk. Nike fick komma fram till honom och äta korv. Det var inga problem alls och han kunde klappa om henne.


Dag 12 är lördag.

Vi började med promenad på stan. Det är Hindersmässa, vintermarknad, här nu. Vi gick på marknaden och det var precis som jag insåg igår. De första två mötena fick jag påvisa för henne att inte bry sig. Sen passerade vi många hundar och det räckte med att jag använde kroppsspråk eller ett ljud för att hon skulle släppa intresset för den mötande hunden.


På eftermiddagen har jag klippt klorna och det var verkligen inga problem, hon verkade snarare njuta och halvsov i mitt knä.

  


Mysstund i köket med Nike och Samisa:



Nu ska vi se klart på Robinson finalen :D


Trevlig helg! Kram från Linn och hundarna  

Av Linn Svensson - 29 januari 2010 08:53

det har blivit lite fördröjning i bloggen pga en film jag ville ha med. Nu har jag lyckats lägga upp den på youtube och länkar härifrån så ni får se.


Dag 8 var alltså onsdag.

sedvanliga promenader och en stund på kontoret. Efter en av våra promenader fick Nike och Samisa busa av sig inne i bilhallen :)

Här är filmen: http://www.youtube.com/watch?v=J5YEXeFTf-8


Efter lunch fick Nike agera störning på en privatträning, det gick jätte bra! Vi arbetade med dena andra hunden och Nike väldigt nära varandra utan problem.

Kurshundens husse är en stor karl som fick hälsa på Nike. Han böjde sig ner mot henne och hon besvarade kontakten även fast han inte hade något godis att locka med *JIPPI* ett stort framsteg :)


Dag 9 var alltså igår torsdag.

Vi hade våra dagliga rutiner med promenad och en stund på kontoret. Sen tog jag Nike till Björkhagen för en promenad. Det har kommit mycket snö!!!

en liten Bullterrier drunkar nästan i snön ;)

    


Sen tog vi tunnelbanan för att jag ville se hur hon reagerade med alla människor och förhoppningsvis hundar som skulle kliva på.

Vi fick bara två situationer med andra hundar och den ena var när vi skulle gå på vid en station, då gick det samtidigt av två hundar ur samma dörr. Nike stirrade till men släppte det så fort jag sa till henne. Det andra var när vi stod och väntade på tåget. Då kom en hund och passerade, samma här, hon intresserar sig men släpper det.

I alla trappor, ut genom dörrar och runt gatuhörn har jag tränat Nike på att gå in bakom mig. Det går bra och idag fick vi en hel del trappträning i tunnelbanan.


Hälsn Linn


Av Linn Svensson - 27 januari 2010 10:46

Halva träningsperioden har gått och jag är mycket nöjd med hur Nike utvecklats.


Lång och intensiv dag för lillan. Först var vi på kontoret fram till lunch. Sen åkte vi in till Djurgården för att promenera i Nikes hemkvarter. Det var tyvärr väldigt dött. Vi fick bara 2  hundmöten.

Så vi åkte vidare till Gärdet istället. Alla hundägare i Sthlm vet nog vad Gärdet är. en jätte stor äng/fält där alla har sina hundar lösa och de springer vind för våg. Det är ju jätte bra att hundar får springa av sig överskottsenergi och komunicera med andra hundar. Men tyvärr är det många som inte har någon som helst kontroll på sin hund men ändå släpper den här.


Jag och Nike höll oss i utkanten, på gångvägarna som går runt. Jag vill absolut inte att hon ska utsatt för okända hundar i grupp som går på henne. På gångvägarna kan jag, om det behövs, säga till Nike att stanna och fånga upp mötande hund som kommer mot oss.

Vi fick jätte många möten och det gick super bra.


Nikes matte har berättat att de tidigare gått flera kurser med henne hos andra instruktörer för att få bukt med osäkerheten. En de var hos sa att de skulle "skvällerträna" (googla om ni vill ha mer info om skvallerträning). Men detta gjorde att Nike gick upp i ännu mer stress och maniskt började leta andra hundar.

Jag ville se hur hon reagerade när jag i ett möte kallade på hennes uppmärksamhet för att belöna med godis. Hon tittade upp och belönades, men så fort godisen var slut blev hon än mer intresserad av den mötande hunden och gick upp i stress.

Det är intressant att studera hur hundar agerar utifrån situation och minnesbild.

Med Nike går det helt enkelt bäst att lugnt visa henne att jag kontrollerar situationen och berömma för att behålla lugnet.


Nike med koll över Gärdets skidåkare och hundar.

  


Sen tog vi oss till mattes arbetsplats på Kungsholmen. Det hade gått fortare att gå än att med bil ta sig genom stan. Fruktansvärda köer i samband med bygget av spårvägen och så valde vi nog ingen bra tid att befinna oss i stan, det var mitt i em rusningen.

Men vi kom fram och Nike kände självklart igen sig.

Hon var såååå duktig :) Gick lugnt in och stannade innanför dörren. Svansen gick fortare än fortast men efter att jag visat henne kvar innanför dörren stannade hon. När den värsta upphetsningen lagt sig, gick hon lugnt med mig till mattes arbetsplats och fick vara på en filt bredvid en stund tills hon slappnat av.

Sen fick hon hälsa och jag vet inte vem som var gladast, matte eller Nike ;)

Efter en liten stund fick hon gå till filten igen och vara stilla och lugn. Det gick över förväntan!

Två män som arbetar där har Nike gärna sprungit framför och kontrollerat när de rest sig från sina arbetsplatser. Nu bad vi dem, en i taget, att gå upp från sin arbetsplats och gå runt i lokalen. Nike brydde sig inte alls om att de rörde sig :)


Hälsn Linn

Av Linn Svensson - 26 januari 2010 10:33

Nike har varit med mig på kontoret på bilfirman idag.

Det är en mycket bra miljö att träna i. Hon har fått en plats att ligga på och är kvar där även om jag går ut från kontoret. Hon får också träna på att ligga kvar där när det kommer in kunder och det går mycket bra.

Den här miljön är likt den där matten arbetar och hon kommer få lära sig att hantera Nike på samma sätt som jag på arbetsplatsen.

Nike ska inte behöva bry sig om att det kommer in folk. Hon har svårt att hantera det och börjar då direkt att kontrollera de nya personerna. Kan hon istället lära sig att det inte är hennes uppgift och ligga på en plats och ta det lugnt så blir det självklart mycket bättre för henne själv.


Jag fortsatte hälsa träningen på karlar idag. Hon får inte självmant gå fram utan jag säger till henne att stanna ett par meter från den hon ska hälsa på. Nike måste vara lugn innan jag säger "varsågod och hälsa". Personerna hon fått  hälsa på har fått hälsa på henne på olika sätt. Sitta ner så hon får komma fram, stå upp luta sig över, komma fram mot henne osv. Men alltid med en godis i handen som hon fått när hon kommit fram och de fått klappa henne.

Idag gick det mycket bättre än igår, ingen svans mellan benen och hon besvarade kontakten mycket finare :)

  


  


Här viftar hon tom med svansen :)

  


Sen åkte jag iväg till Gustavsberg för att gå där det rör sig mycket folk och hundar. Vi mötte upp Lena med hennes två hundar på parkeringen. Nike intresserade sig för hundarna, men följde mig fint efter att jag avbrytit henne. Jag tränar mkt på att Nike ska bli trygg i kommandot "stanna" vilket betyder, stanna där du är, men du får sitta ligga eller stå.

Här ser man att NIke tittar på hundarna som passerar. Hon får självklart titta hur mkt hon vill så länge hennes energi inte ändras. Man märker det tydligt om hon höjer kroppshållningen spetsar öronen och börjar söka sig fram mot den andra hunden. Jag avbryter minsta tendens.


Strax efter detta går vi mot centrum där vi direkt får ett möte med en stor hund och en liten hund som skäller och gör utfall. Nike la inget som helst intresse till de hundarna :D

I centrum får vi fler möten och det går hur bra som helst, jag behöver inte avbryta henne, hon följer mig.


Vi stöter på Cissi och hennes pumisar och passar på att träna lite extra. Att arbeta med hundar bakom ryggen är jobbigt för en osäker hund. Nike är kvar på platsen där jag sagt till henne att stanna, hon tittar lite efter hundarna som befinner sig bakom.

     

Detta var inga problem alls.

När Lenas lilla JR tik kommer fram till mig för att hälsa rycker det i läpparna på Nike. Jag stöter till henne och vi gör om situationen. Nike vänder nu istället bort huvudet :) Så är det i många situationer. Man får visa henne hur hon ska bete sig och hon hittar själv det rätta hundspråket och slappnar av.


När hon på kvällen får rusa runt med hundarna hemma ser jag att hon slappnat av ännu mer. Hon hoppar, studsar och leker som jag aldrig sett förut. Hon får vara hund och fullkomligt älskar det :)


Att få arbeta med hundar på det här sättet är något av det häftigaste jag upplevt. Att se förändringen och lyckan hos hundarna är en enorm tillfredsställelse!


Hälsn Linn 

Av Linn Svensson - 25 januari 2010 13:35

   Sedvanliga promenader med  hundmöten. Nike är intresserar sig för mötande hundar, men är lätt att avstyra. Hon söker självmant kontakt hos mig. Jag har märkt att det är viktigt att inte belöna upp henne för mkt, utan hålla ett lugn. Hon går lätt upp i stress om belöningen/berömmet blir intensivt.

Hon får lugnt verbalt beröm och ibland en godisbit.


Vi stannade och pratade med en hundägare som hade en schnauzertik. Jag förklarade att de inte skulle hälsa utan att Nike skulle kunna vara runt andra hundar utan att behöva undersöka eller kontrollera dem. Jag tror inte riktigt att damen förstod varför hennes hund inte kunde få hälsa på Nike..."hon är ju såååå snäll"

Kanske någon som hört det förut ;)


Hemma fick hon springa med flocken igen, de älskar att rusa i snön.

Idag kom ett genombrott, hon började leka med Nimbus...wwwiiihhh :D

Underbart att se Nimbus verkligen jobba för att få igång henne och hon vågade besvara hans lek istället för att ta det säkra före det osäkra och hålla honom på avstånd.


Inne tränade vi vidare på kontakt med män:

Bilderna är tagna med min mob och därför så dåliga. Här besvarar hon kontakt och kan äta godis ur handen som är precis vid benet. Men man kan tydligt se att  hon tycker det är jobbigt.

  


Svansen kommer fram lite :) Men just denna situation är värst för henne, när en kille/man lutar sig fram och över henne. Jag vill hitta många såna här situationer för  henne som bara är positiva så att hon kan börja släppa sin osäkerhet.

  


Hrmmm..ska jag våga mig fram och ta godisen?

Här är personen mycket provocerande i sitt kroppsspråk. Men Nike är nyfiken...

  


Hon går fram,men gör sig lång i kroppen. Tillslut slappnade hon dock av.

  


Sist en tandvisning på bordet


Idag gick hon upp i trappan hemma helt själv :)

Hon har inte vågat ta sig mellan våningarna. Trappan är öppen mellan trappstegen och det har varit suuuuuuuper läskigt. Skönt att slippa bära henne nu :)


Hälsn Linn


Av Linn Svensson - 24 januari 2010 19:46

Idag lördag tog vi en promenad tillsammans med Samisa och min son på 2,5år fick också följa med i vagn.

Jag ville se om hon reagerade på att flocken är större.


Hon följer väldigt fint på promenaderna, men till en början får jag påminna henne om att gå med mig och inte kontrollera alla dofter. Hon sköter sig fint och jag har bytt hennes halsband till ett retrieverkoppel. Jag tycker det är lättare att hålla i och det låter inget jämfört med hennes halvstryp.


Jag märkte på denna promenad att hon var lite brydd när vi fick ett tajt möte med en lös golden som ägaren stod och höll i halsbandet. Hunden var bara någon meter ifrån oss och enormt intresserad. Men Nike gjorde inget utfall. Jag avbröt henne så fort jag märkte att hennes energi ändrades och att hon la fokus på den andra hunden. det räcker med att stöta till henne i sidan så följer hon mig igen.


Hon fick sen motionera tillsammans med Nimbus och Kobra. Jag kastade pinne till dem i snöbacken hemma och Nike älskade det. Jag ville se om hon klarade av att umgås med hundarna under mer fartfyllda situationer. Jag ville också se att hon inte började vakta mig eller pinnen. Men hon var jätte duktig :)

Hon sprang med som en liten kanonkula och svarade mycket bra på förbudsträningen. Jag växlar alltid kasta pinne, med förbud att ta pinne för att se att hundarna är lyhörda. Det gick faktiskt riktigt bra :)

Här är en bild på hundarna i full fart!!!

   


Senare på em kom min syster förbi och det gick också bra. Nike försökte inte kontrollera henne. Hon kunde lägga sig när jag sa till henne att stanna på en plats och Tove kunde även klappa henne utan problem :)


Mer träning följer :)


Hälsn Linn



Av Linn Svensson - 23 januari 2010 13:39

Dag 3 är alltså fredag. Jag har lagt upp blogginläggen dagen efter. Nu vet ni så blir det inte förvirrande för någon :)


Idag fick vi en så otroligt bra situation på en av promenaderna. Jag hade med Kobra och Nike och vi går på en gångväg bredvid en stor väg. Ut från skogen på andra sidan vägen kommer en springerspaniel springandes. Han sprang rakt över vägen och mot mina hundar (tur att det inte kom någon bil...). Jag sa åt Kobra att lägga sig och Nike att stanna. Genom att sätta upp handen framför henne och lugn och tydligt säga stanna så står hon kvar. Jag går fram emot springerspanieln och fångar den.

Snart kom husse joggandes och bad så mkt om ursäkt.

I detta fall var det en super bra situation för oss så jag var glad. Nike kunde än en gång få det bekräftat att hon inte behöver agera när det kommer hundar mot oss.


Men visst är hon en envis liten bullterrier. Jag får vara noggrann och på henne en hel del för att nosen inte ska gå till varje liten kissfläck på marken.


Vi har också haft träning runt hennes bur även idag. Den står inne men är stängd för att hon inte ska gå in där och vakta.

Nike fick vara på avstånd och Nimbus och Samisa fick gå fram en i taget och äta godisar från buren. När Nike kunde släppa det mentalt, dvs slappna av i kroppen och vända huvudet bort så belönades även hon. Till en början stod hon kvar på avstånd men det ryckte i hennes läppar.


På kvällen när jag hade hela gänget ute lösa tillsammans så kunde jag uppfatta Nike som lite mer avslappnad med att de andra hundarna undersöker henne och springer runt henne. Ibland snappar hon till mot dem. Min flock är riktigt underbara att se tillsammans med henne. De visar tydliga lugnande signaler och ger henne det avstånd hon behöver när det blir för jobbigt.


Idag blev det inga bilder tyvärr.


Jo föresten är Nike helt bra i magen nu och hon äter ordentligt :)


Hälsn Linn

Av Linn Svensson - 22 januari 2010 14:42

Första natten har gått bra, men Nike var lite dålig i magen i morse.


Idag var vi och träffade Anna med henne hundar för att gå en promenad i hundtätt område.


Vi började med att göra ett plötsligt möte och jag sa till både Nike och Kobra att stanna när Anna passerade förbi med Kiba.

  


Som ni kan se går det jätte bra om man är lugn och tydlig med Nike. Hon kan tom titta på andra hundar utan att stressa upp.


Vi fick flera hundmöten under promenaden och här är ett jag lyckades fota. Det är inte så enkelt att hinna fota i hundmötet... Men hunden som gick förbi oss är mycket intresserad och provocerande. Nike kan dock stå med ryggen emot hunden :)

    


Sen åkte vi hem till Hanna som har en 6mån flattehane. Nike tyckte att han var enormt obehaglig. De fick inte hälsa på varandra utan bara vistas i samma rum och kunna slappna av. Hon hade mycket svårt att slappna av och sökte mkt stöd hos mig.


På kvällen sammanförde jag henne med hela min flock och det gick bra. Hon vill gärna hålla dem lite på avstånd, men började använda nosen och de hälsade naturligt på varandra. Om någon hund kommer med lite fart bakifrån och springer förbi henne så snappar hon gärna efter dem. 

Kobra är den Nike känner sig tryggast tillsammans med, Nibus och Samisa är hon lite osäker på.


Hon vaktar sin bur även när hon inte befinner sig inne i den.

jag vill få bort alla överdrivna kontrollbehov hon har och nyttjade Kobra. Hon fick ligga inne i buren och Nike utanför. Kobra undrade nog vad jag höll på med, hon fick plats med 2/3 av sin kropp inuti, huvudet och frambenen låg utanför öppningen ;)

Nike gör inget, men det rycker i läpparna på henne. Hon fick vara utanför på en filt tills hon släppt det.


Alexander, mitt största bonusbarn (14år) har vi tränat med. Han han fått komma fram snabbt, böja sig ner, lyfta upp henne osv. Hon är lite spänd men det går bra. Hon har inte gjort några flyktförsök eller markeringar mot honom. Det gick också jätte bra när Anna hälsade på henne.


Hälsn Linn

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24
25 26 27
28
29 30
31
<<<
Januari 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards